Novinky leden 2018

Co je nového v lednu

A je to tady. Každoročně koncem ledna přicházejí ti nejrenomovanější výrobci modelové železnice se svými novinkovými katalogy, aby vše korunovali jejich předvedením na veletrhu v Normberku, který letos začíná 31.1.

Je pravdou, že se nakonec spousta novinek uvedených v letošním katalogu své výroby nedočká. Hezkým příkladem může být italská firma A.C.M.E. , která avizovala asi 17 novinek podle české předlohy a nakonec nestihla uvěst na trh ani jednu. Snad letos.

PIKO - První letos zvěřejnila svůj novinkový katalog na rok 2018 firma Piko.

Žádná neočekáváná bomba se tam nekoná. Výrobou "čmeláka" to asi na dlouhou dobu s ryze českými předlohami skončilo. Ani Piko ani jejich konkurent Roco na letošek žádnou novou variantu T669/770 nenabídne. (pouze jeho čínskou verzi Guangzhou Railways DF7C - úplně nerozumím pro jaký trh je ten model určen)

Co je při pohledu do H0 novinek Piko na první pohled zřejmé, je dost velký nepoměr mezi novinkami pro náš trh a trh polský. Poláci nad námi v měřítku H0 vedou 22:8. Jako jednu z novinek z "nově vyrobené formy" Piko letos představí i H0 "sergeje". Bohužel pouze v DR a PKP verzi. Asi jsme zlobili, a nebo venku už vědí, že tady máme MTB a nic už od nich nepotřebujeme.

Takže, když si to shrneme. Další nátěr "bastarda" 371 201-5 tentokrát s českou vlajkou. Nic proti naší vlajce, ale kdo si to koupí, kdy daleko běžnější motivy této lokomotivy stále leží u Pika skladem ? Dva kryté vozy, tři uhláky a jeden Balm s novým číslem (o poznání levnější než ten červený loni:-) Jediná trochu potěšující novinka je jiný nátěr lokomotivy Vectron "Prag-Berlin-Hamburg".

V TT kromě dvou Vectronů potěší jistě lokomoitva V60 Metrans s číslem 716 505-3, která opravdu existuje :-)

Shrnuto nabízí Piko letos téměř 400 novinek ve čtyřech velikostech G, HO, TT a N. Jako první bude na trhu z českých modelů Vectron ČD Cargo 47386 v měřítkuTT.

Fleischmann - Letos znovu ožil a připravil po delší době trochu objemnější novinkový katalog. V měřítku N pamatoval zase po dlouhe době i na tuzemský trh a zařadil do výroby celý vlak "Porta Bohemica"

ROCO - se příliš nepředvedlo a pouze recykluje už starší modely. Pravda je, že po zhruba pěti letech potěší další číslo "němky" nebo "sergeje", ale starý a nedotažený nápad se škodováckou 380, kterou Roco avizovalo už před několika lety a nakonec nevyrobilo, uchopil Marklin s Trixem a tak nám možná letos udělají radost s plzeňskou lokomotivou v našem nátěru v analogu i digitálu se zvukem.

MTB Model - Kdo jiný může vyrobit ČSD lokomotivu, která jezdila jenom jako prototyp v jednom nátěru a se dvěma provozními čísly ? Letos se můžeme těšit na "kyklopa" a další motorový vůz ve velikosti H0 M275.101. Někde jsem zaslechl, že zvěřejněním těchto dvou novinek výrobce maskuje ještě větší bombu, kterou nás letos překvapí. Tak uvidíme.

Celkem 0 komentářů Komentovat