Norimberk 2017

Krátká reportáž z veletrhu hraček a modelů

Dnes jsme navštívili jako každý rok nejdůležitější událost ve světě modelové železnice. Veletrh hraček v Norimberku letos probíhá od 1. do 6. února. V hale 4A bylo letos 111 vystavovatelů, přesto znovu její část obsadili stejně jako loni hračky.

Všichni zajímaví výrobci zvěřejnili těsně před začátkem veletrhu svoje novinkové katalogy a tak jsme nečekali žádná velká překvapení jako třeba v loňském roce u Nocha úžasné "lásky na seně". Ale i letos se nakonec něco najde.

Znáte tu aneknotu, jak si přál chlápek od džina třiceticentimetrový .enis ? Teď ho můžete mít i Vy :-)

Stavebnice oranžerie se výborně hodí do parku s přístřeškem pro pořádání koncertů a ten klavír samozřejmě hraje.

Letos připravil Noch další vyriantu rockového koncertu. Když k tomu připojíte mobil s muzikou, tak to hraje a bliká do rytmu.

Nová verze pěnové zříceniny. Pěkná.

Většina letošních novinek od Nocha, je tak trochu stará. Jak asi víte byl Noch distributorem výrobků americké firmy Woodland Scenics pro Evropu. To však z popudu Woodlandu před dvěma roky skončilo a Noch potřeboval výpadek zajímavých produktů nějak nahradit. Udělal si je tedy nakonec sám. Vypadají stejně, ale jsou už Nocha :-)

Zajímavou novinkou byla ještě tužka, co umí kreslit značení na silnice. V balení i se sadou šablon.

Letos se mi zdálo, že to bylo trochu slabší u Busche, který jinak každý rok představuje každoročně několik sad tématických novinek.

Letos tam jednoznačně dominovala Amerika. Spousta leserově dělaných staveb, které lze použít na divoký západ i do padesátých let.

Druhou velkou tématickou sadou jsou kamenictví a k němu vše co souvisí se smrtí ...

Náhrobky, hroby, kříže, hrobky, rakve ...

Faller letos převedl mnoho posledních novinek taky do velikosti N. Trochu jiný, ale stejně pěkný klášter je teď k mání i pro N-kaře.

Hlavní letošní novinkou je, ale velká chemička v měřítku H0. Skládá se z velké hlavní stavebnice a asi tří rozšiřujících doplňků.

Hned pod chemičkou si můžete chytit něco dobrého k obědu

Tohle je taky pěkný. Aquapark s vnitřními i venkovními bazény a tobogánem. V pozadí chatky s velkým střešním oknem, takže si můžete vyhrát s interiérem.

Taková zima a oni jsou venku v plavkách ...

Za pár let v Německu půjdou za takové obnažování do následující budovy ...

Zajímovou novinkou ohledně Faller car systemu je možnost zakoupit si hotový pojezd a nasait na něj jakoukoli karoserii nákladního vozu od Herpy ...

... nebo si pořídit stavebnici a zalamováním si upravit podvozek na potřebnou délku.

Nový hrad od Vollmera vypadal ve skutečnosti mnohem líp než v katalogu. Je to variabilní stavebnice, ze které si můžete poskládat libovolné tvary hradeb.

Firma Peco představila svůj nový sypač statické trávy, vlastní lepidla i statickou trávu.

U Tilliga byl už k vidění nový poštovní vůz ...

ale i tahle zrůdnost ...

... a další

Zato tenhle krasavec u Brawy se opravdu povedl

K vidění byl už i nový "bejček", narozdíl od katalogu má černá kola

.. a tahle mašinka nás čeká v kobinaci černé a modré barvy. Bude prý daleko propracovanější než ta před pár lety od Roca. Proto asi ta cena :-(

Na stánku firmy Kuehn jsem si vyfotil model motorového vozu řady 840. Dobrá zpráva pro TT-čkáře je, že už opravdu v červnu bude na trhu. Špatná zpráva pro N-kaře, kteří stále čekají na Bardotku. Nebude se vyrábět, kupte si MTB.

Aspoň malou útěchou může být konečné uvední na trh, neustále posouvaného setu vozů RailJet od firmy Hobby Train v měřítku 1:160. Na trhu bude v březnu.

Na stánku Hobby Trainu byly také k vidění vozy od LS Models v měřítku N. V TT zatím stále nejsou.

Na stánku Roco - Fleischmann toho k vidění moc nebylo, kromě tří pěkných kolejišť. Zajímavá je, ale informace o připravovaném modelu "brejlovce" 748.4023 ČSD. Ten bude v základu s předrevoluční hvězdou a přibaleny budou i tabulky se lvíčkem na verzi ze začátku devadesátých let, takže si můžete vybrat jakou fázi jeho existence budete provozovat. Ke druhému modelu bude, ale třeba dokoupit jiné nárazníky.

Trix letos připravil kromě setu tří lůžkových vozů v měřítku N i dva ČD vozy s kontejnery pro H-nulkáře.

A jako vždy končíme u Preisera. Letos tam poprvé nebyla česká modelka. Stánek byl menší a novinek tam bylo opravdu málo narozdíl od loňska.

Je vidět, že reformaci jejíž pětisté výročí se letos připomíná, němci hodně prožívají. Preiser připravil jak sochu, tak i figurku Martina Luthera. Viessmann má letos jako noviku sochu i limitovanou pohyblivou figurku. A Jan Hus pořád nic.

Re: Brejlovec N od KuehnaMartin Valter
děkuji :-) ano brejlovec by měl být, zřejmě už je příprava výroby ve...
Brejlovec N od KuehnaJiří Tvarůžek
Hezká reportáž :-) Nicméně vznesl bych dotaz, jak to vypadá s...
Celkem 2 komentáře, poslední 10.02.2017 12:05 Komentovat