Novinky 35. týden 2022

Novinky 35. týden 2022

Situace na trhu podle ředitele firmy Piko

Ředitel firmy Piko Dr. René Wilfer popsal na stránkách firmy současnou situaci na trhu s modelovou železnicí. Odkaz na celý článek je zde Allgemeine Infos zur aktuellen Situation bei PIKO

 

Já se pokusím shrnout ty nejdůležitější věci v několika bodech:

- Situace je špatná zejména v neúměrném prodloužení dopravy kontejnerů z Číny. V současné době to trvá 4 měsíce, než dojede vyrobené zboží do Evropy. Cena za dopravu je 4-5 krát vyšší než vloni. Jsou to, kromě zdražení všech vstupů, další důvody ke zdražení celého sortimentu o 5 %. Ceny na předobjednané zboží byly naštěstí zachovány.

- Nejsou čipy do DCC dekoderů (dnes nám přišla H0 "laminátka" PI 51392 pouze v anlogové verzi)

- Co se týká veletrhu hraček v Norimberku, ten je už pro modelovou železnici prakticky mrtvý. Piko na něm už vystavovat nebude. Důvodem je neochota pořadatele zpřístupnit veletrh široké veřejnosti. (mimo jiné, nebude tam vystavovat už ani Roco a Fleischmann)

- Dále byla zmíněna udržitelnost a Ukrajina (nebudu raději rozvádět). Z důvodu šetření bude kompletní katalog H0 vydáván jen jednou za dva roky

Tahle situace se samozřejmě týká všech výrobců, ať už zahraničních nebo tuzemských. Zpoždění v dodávkách a nedostatek zboží skladem je na denním pořádku. Pokud se situace nezlepší, bude nás samozřejmě čekat velice časté zvyšování cen.

Firma Roco usilovně pracuje na vývoji forem pro modely tuzemských vozů Uacs/Raj. Na svém webu tento týden zveřejnila první fotky detailů a vypadá to zatím velice dobře. Tuzemský výrobce, firma Bramos, která vozy doposud v několika verzích vyráběla, nebude už dále nabízet žádné hotové modely, ale pouze stavebnice. Kdo nechce stavět, může se těšit na konec roku, kdy by vagonky od Roca měly přijít zatím ve třech verzích:

RO 77001 H0 - Set tří vozů Uacs 451.1 Raj - ČSD

RO 77002 H0 - Set dvou vozů Uacs Raj - AWT

RO 77003 HO - Set dvou vozů Uacs Raj - ZSSK

Firma Roco tento týden rovněž představila nový design webový stránek na adrese www.roco.cc

 

Celkem 0 komentářů Komentovat