Veletrh v Norimberku 2010

První reportáž

 

Co zajímavého veletrh přinesl ?

Zdá se, že všichni výrobci čekali se svými esy v rukávu až dodneška. To je samozřejmě pochopitelné a spousta osvědčených firem teprve dnes na veletrhu představila co bude v roce 2010 vyrábět a zaplavila stánky novinkovými katalogy.

Já mám spíš na mysli ty, kteří už loni avizovali některé novinky, které zrovna nás Čechy nesmírně zajímají a pořád se jich nějak nemůžeme dočkat.

Začněme "brejlovcem", kterého měl nejprave vyrábět Elektrotren, později se k jeho výrobě přihlášila firma Rivarossi. Pochopitelně. Španělé by totiž museli vyrobit novou formu a do toho se jim posléze nějak nechtělo. A Rivarossi už přece formu na sedmsetpadesáttrojku má. Báli jsme se, že ho na stánku těchto firem ještě nenajdeme, ale nakonec se to povedlo. Provedení vnějšku je stejně dobré jako u předchozích modelů a barevný nástřik odpovídá odstíny modré (narozdíl od Pika a jejich ČD Carga) realitě. Zdá se, že už by měl být konečně před sériovou výrobou. Dostat přesný termín z někoho na stánku se nám, však nepodařilo.

Dalším hrdinou tohoto klání nesplněných dodacích termínů je "hektor" od firmy PMT. Stánek firmy Auhagen, pod jehož střechu se PMT uchýlilo však nabízel už 4 různé barevné vyriace hotových modelů "hektora". V ČSD barvách tedy konečně ta slíbená modrobílá. Tady už víme trochu víc. Majitel PMT slíbil od února dodat na trh každý měsíc asi 50 kusů této lokomotivy s českým návodem. Vzhledem k tomu, že se toto množství musí vždy rozdělit mezi všechny české prodejce, dostanou svou lokomotivu nejdříve ti nejstarší objednatelé.

Kdo by se nemohl dočkat, může si první kus prohlédnout a projet od pátku 5.1.2010 u nás na prodejně.

Špatná zpráva pro ty, kteří si mašinku neobjednali předem. Stejně jako u Rivarossi, došlo i u PMT nyní ke zdražení "hektora" a to cca. o 10 EUR. Pro všechny, kdo si včas model objednali, platí samozřejmě původní cena.

Tohle se sice trochu čekalo, ale zase tak jistě se to nevědělo. Na světě jsou figurky českých nádražáků od firmy Noch. K mání budou v dubnu. Objednali jsme jich dost :-)

Firma Noch je jednou z těch, které letos zase s množstvím novinek nezklamaly. Asi tím nejzásadnějším jsou laserem vyřezávané stavby dodávané v balení už i se "speciálním" lepidlem.

Nejsou špatné, ale moc si nazamodelujete. Jsou totiž vyříznuté z jednoho kusu kartonu, který se pouze složí v ohybech po nanesení lepidla dohromady a polepí drobnými doplňky.

Nicméně další stavbičky hovoří jasně. Jsou krásné.

Laserrová technologie se vůbec stala hitem výrobců stavbiček k modelové železnici. Kromě Fallera, který přinesl tak silný novinkový katalog na rok 2010, že vypadá jako u jiných firem katalogy celého sortimentu. Faller začal využívat kombinaci, plastu, dřeva a laserem vyřezaného kartonu. Výsledek je skvělý, cena už poněkud horší.

Do řeky Lasercutů vkročila letos nečekaně i firma Fleischmann. Její šachetní komplex ve velikosti N i H0 je dokanale vyvedený. V hánulce si ho, ale asi na domácí kolejiště nedá každý. Rozměry desky, na které model výrobce instaloval byly kolem pěti metrů čtverečních.

Největší novinkou firmy Auhagen je asi nové logo a s tím samozřejmě i nové krabičky. Zajímavé možná bude i to, že Auhagen letos začne dodávat krabičky na modely vláčků vždy ve třech velikostech pro H0, TT i N.

Pilotní stavebnicí Vollmera je letos Mc Donalds. V téhle podobě jsem ho u nás ještě neviděl, ale některé modeláře zabývající se současností určitě potěší.

Zajímavou novinku nabízí Vollmer jako "Pivovar u starého stavědla". Trochu předělanou stavbičku původního hradla asi poznáváte.

Co to je ovšem proti Piku, které vloni nenabídlo stavbu žádnou a letos ohromilo svět jednou. Je to policejní stanice. Kdo v ní poznává nádraží Burgstein, vyhrává Pivo.

Není to moc veselé, a proto alespoň pro potěchu oka na závěr pár nových figurek velikosti G od Preisera.

Re: druhá reportáž?Martin Valter
druhá reportáž bude příští rok :-) tahle byla první, jako první ze...
druhá reportáž?Střelec
Jestliže tahle reportáž je první, kdy bude ta druhá? A třeba i třetí?
Celkem 2 komentáře, poslední 20.03.2010 09:22 Komentovat
aktuálně
je pro vás připraveno 27325 položek,
z toho 4912 položek
je skladem
(od 83 výrobců)
novinky
slevy / akce