Reportáž z veletrhu Norimberk 2018

Reportáž z veletrhu Norimberk 2018

Dnes v podvečer jsme se vrátili z první velké letošní akce - veletrh hraček, modelů a modelové železnice v Norimberku. Hlavně pro modelovou železnici je tato událost hned z kraje roku významná představením všech novinek, které se pro nás chystají, často pak i nových termínů výroby novinek z předchozích let, které se ještě nestihly vyrobit. A takových je oprvadu nemálo :-)

ACME - Italská firma ACME loni představila úžasných 17 novinek pro český trh. V roce 2017 však nestihla vyrobit ani jednu. Terpve minulý týden přišla první z nich, set sedmi vozů Porta Bohemica původně avizovaných v nátěru Najbrt 1, vyrobených v barvách Najrbt 2. Dnes jsem se dozvěděl, že k setu budou ještě dovyrobeny další dva vozy. Další číslo vozu 1. třídy a zbrusu nový vůz 2. třídy Bdmpz. Ty by měly být na trhu do léta. Celý set byl u ACME poměrně rychle vyprodán. Během tří týdnů budou vyrobeny další kusy.

Tady jsou ve zkratce dodací termíny dalších už loni avizovaných položek:

H0 - Rychlíkový vůz 1.třídy Apee - CD - prosinec 2018

H0 - Rychlíkový vůz 2.třídy Bpee - CD - prosinec 2018

H0 - Osobní vůz Z - ČD - září 2018

H0 - Osobní vůz Z se zavazadlovým oddílem - ČD - září 2018

Lokomotivy řady 163 a 362 mají zatím odklad (málo objednávek, aby se výroba formy vyplatila)

Jedinou letošní novinkou u ACME jsou nakonec dva rychlíkové vozy, restaurační WRmz (na trhu by měl být v dubnu) a 1/2. třída ex ÖBB ABmz (k dodání v červnu).

Mimo jiné chystá na letošek ACME ještě nejméně dvanáct vozů CIWL MU, Ub nebo UHansa.

Kato - Japonská firma Kato trochu vytunila starší model "Vindobony" a nabídne ho ve druhé polovině roku v měřítku H0 ve verzích VT 18.16 III. epocha a BR 175 IV. epocha v anologové verzi. Jedná se o limitovanou edici, takže jsme rovnou na veletrhu tyto vlaky objednali a během víkendu je přidáme do nabídky v e-shopu.

Když už jsme u těch dodacích termínů. Firma LS models letos pro český trh nepřipravila žádnou novinku, ale na veletrhu alespoň předvedla již dlouho avizované rychlíkové vozy v měřítku N.

Nicméně, stejně jako ACME nabídne letos v měřítku H0 obrovskou sadu vozů Orient-Expresu CIWL.

Kuehn - Po prudkém rozjezdu, zpomalení. Na stánku Kuehna nebyla v měřítku TT k vidění žádná "bardotka", pouze kastle prototypového "brejlovce", který měl být na trhu už v prosinci. Podařilo se mi černý mustr přes sklo vyfotit bohužel jen velmi matně. Na dodací termíny jsem letos pana Kuehna raději ani neptal. Necháme se překvapit.

Igra model - Jediným letošním českým zástupcem mezi výrobci na veletrhu byla Igra. Merkur, ETS ani tu divnou firmu z Moravy už jsme tam letos nepotkali. Igra měla po třech letech zase svůj vlastní stánek a u nikoho nemusela hostovat. Ve srovnání s "většinou" německou konkurencí vypadal velice pěkně. Naopak na jejich stánku tentokrát hostovala firma Rocky-Rail, se kterou se Igra pustila do masívní výroby kontejnerových vozů pro německý trh.

K vidění byl na stánku už i mustr kotlového vozu Rah a Bai v měřítku TT. Kotlový vůz bude k dodání zhruba za čtvrt roku, Baika do letních prázdnin :-)

Brawa - letos pro nás nepřipravila přiliš novinek. Z loňska čekáme ještě na parního "bejčka" 422.0115, ten by měl být vyroben ve druhém kvartále tohoto roku. S T334.001 to už bude horší. Ač byla narozdíl od 422 už na veletrhu k vidění ve finální podobě, nebude letos uvedena na trh. Její výroba bude pravděpodobně až v roce 2019.

Ve III. kvartále bude uveden na trh tenhle krásný pivák z dob císaře pána. Další tři letošní novinky v H0 a jednu v měřítku N si prohlédněte zatím jenom v katalogu.

Trix - Ještě že už jezdí plzěňská lokomotiva 380 taky v Německu. Jinak by jsme se asi nedočkali tohoto milého překvapení od firem Märklin a Trix, které letos koncem roku vyrobí v měřítku H0, ve verzi analog i DCC se zvukem ryze českou lokomotivu Emil Zátopek 109 E. Před pár lety se po ní pokusila sáhnout firma Roco, ale nakonec to nějak nedopadlo. Snad se Trixu model povede.

Na další fotce lze vidět kontejnerový vůz ČD Cargo v pozadí s plakátem 109 E. Märklin/Trix ji vyzdvihují jako jednu z hlavních letošních novinek. A to je dobře.

Piko, Roco, Fleischmann, Tillig - Tyhle hlavní výrobce tuzemských modelů nelze moc z pohledu návštěvy veletrhu zmiňovat. U prvních třech firem nebývají jak známo novinky ve fyzické podobě na veletrhu předváděny, pouze Tillig ukázal mustry několika vozů, které pro nás letos chystá. Ostatní zatím pouze v katalozích.

TT

H0

B-Models - belgická firma je na trhu letos už desátým rokem a zatím není mezi vláčkaři příliš známá. Může za to možná i dost bídná komunikace z belgické strany. Modely ovšem vyrábí špičkové a za ne příliš vysoké ceny. V katalogu, který byl na veletrhu k mání, nabízí hned tři ČD modely. Vynasnažíme se je co nejdříve zajistit a přidat do nabídky e-shopu.

Exact-train - Nizozemský výrobce představil na stánku jednu z loňských novinek, mustr třetiepochového vozu Linz.

PMT - Jenom na skok k firmě PMT. Tam se toho většinou moc nemění. Teď se připravuje akce, vyrobte nám znovu "hektory". Sbírají se objednávky na všechny doposud vyrobené verze, plus jeden 30509, který ještě zatím vyroben nebyl. Pokud o ně máte zájem, předobjednejte si je u nás nebo u vašich oblíbených prodejců, aby nám je pan Hammer letos vyrobil.

Vollmer, Kibri, Viessmann - Už podle jednostránkových novinkových letáků těchto tří firem jednoho majitele je zřejmé, že to letos s novinkami žádná sláva nebude. Za zmínku snad stojí jenom automaticky rolojící vrata od Viessmanna ...

.... nebo pomník padlým německým vojákům v obou světových válkách od Vollmera

Němci jsou na svoji historii vůbec málo hrdí, i když často nebylo moc na co. Ale ať byla černá nebo bílá v modelech by měla být autentická. Válečné doplňky jednoho výrobce mají místo křížů okýnka, aby nikoho nepobuřovaly ...

... tahle budova zřejmě dostala zásah přímo pod orlici ...

... hlavně nikoho neurazit a pak tam dají u Preisera tohle ? :-)

Když už jsme tedy u Preisera, nesmíme zapomenout jako každý rok zhodnotit nějaký ten model

Jinak toho moc letos k vidění nebylo

Faller - Tradičně nabídl poměrně dost novinek Faller. Je tam klinika, katedrála, jeřáby, dost detailně propracované stožáry vysokého napětí ...

Noch - Nejvíce se vždycky těším na stánek Nocha. Oni každý rok vymyslí něco co Vás ohromí. Letos je to určitě ozvučená sada strašidelného domu a hřbitova i s figurkami upírů a zombíků.

Modely byly uloženy v temné skřínce, takže by to bez blesku nebylo dobře vidět, ale s bleskem to není zase tak strašidelný. Na ulici se válejí zmasakrované figurky velikosti H0. Z domu se ozývají strašidelné výkříky a na hřbitově vstávají z hrobů upíři a zombíci.

a ještě pár obrázků od Nocha ...

Tady je dobře vidět vybavení interiéru jedné vesnické stavby, všimněte si zejména tikajících hodin na zdi

Busch - Letos naopak žádné velké téma nepřinesl. Je tam pár drobností, které určitě potěší, ale ty je lepší prohlédnout v katalogu.

Letos to bylo zase pěkný a v tradiční hale 4A ani nepřidali moc místa vystavovatelům hraček z Číny. Přesto se příští rok má modelová železnice stěhovat do haly 7A k letadýlkům, která se o halu teď dělí se sportovním vybavením. Snad se tam všichni vejdou. Uvidíme zase za rok.

Celkem 0 komentářů Komentovat