Norimberk 2015

Co přinesl každoroční hlavní veletrh hraček a modelů v Norimberku

Většina výrobců modelové železnice a jejích doplňků již dopředu avizovala co můžeme čekat, ale na místě se vždy všechno vyjeví v mnohem reálnějších barvách. Člověk si všimne i věcí, které by jinak v katalogu přehlédl.

Co upoutalo na první pohled byl relativní úbytek stálých vystavovatelů. Z těch nejznámějších to byla asi firma Kuehn, která letos v Norimberku chyběla. Kus haly, která je jinak běžně obsazena modelovou železnicí, byl okupován výrobci hraček. I největší tradiční vystavvovatelé, jako je firma Marklin očividně zmenšili svoji plochu a obrovské kolejiště s sebou letos nepřivezli vůbec.

Před veletrhem většinou dopředu nezvěřejňuje své novinky italská firma A.C.M.E., a tak jsme čekali vitríny s novými nátěry "krysy" a spoustu nových vozů páté a šesté epochy. K překvapení nebyla vystavena lokomotiva řady 151 ani jedna a ve vitríně se roztahoval velký set vozů ČSD epochy čtvrté - "Slovenská strela".

 

Ve velkém obležení byl stánek firmy Viessmann, která dnes už zastřešuje tři výrobce. Převážně elektroniku a vše co sní souvisí pod značkou Viessmann, stavby, vozidla a stroje firmy Kibri a s několika menšími novinkami loni převzatá firmy Vollmer. Výroba Vollmera se pomalu rozjíždí a sklady výrobce ještě nejsou naplněny ani stávajícím sortimentem, proto jsme nemohli pod značkou Vollmer čekat ani mnoho novinek.

Tradičně představila několik novinek na rok 2015 i německá firma Heki, která se specializuje na výrobu stromků, foliáži a různých posypů. Nemohu si odpustit zjištění na stánku podobné firmy, která vyrábí stromečky atd. v méně kvalitní realističnosti, firmy Jordan. Jejich novinkový leták měl jednu stránku a na ní byla vyobrazena bříza jako novinka na rok 2015. Trochu mě udivuje jak může v dnešní konkurenci firma s tímto přístupem prosperovat.

Dalším tradičním výrobce je německá firma Noch, která nabízí kadý rok několik zajímavých novinek s poněkud širším záběrem než Heki.

Loňské novinky "Rockový koncert" se nakonec dočkáme až v březnu tohoto roku, ale již je tu nová multimediální novinka "letní kino".

Zajímavou novinkou jsou nebarvené figurky ve velikostech H0, TT i N, které budou dodávány v balení s barvičkami Revel. Spoustě lidí to určitě udělá radost, když Preiser s výrobou těchto figurek stále stagnuje :-)

Velice zajímavou novinkou je přípravek k zrezivění předmětů. Skládá se ze základové barvy, kterou se model natře a po té se aplikuje druhá složka, která sama chemickou reakcí uajistí krásné zreznutí modelu. U autíčka to samozřejmě trochu přehnali :-)

Další fotky několika novinek od Nocha si můžete prohlédnout níže. Jsou mezi nimy kusovky figurek v ceně 1 EURo za kus, zatravnění a osazení keři třeba k náspu, elektricky ovládáné závory a remíza s otevíracími vraty a nové foliáže. V případě foliáží, ale asi většina našich modelářů raději zůstane u výrobků českých firem Modelscene a Polák model, které jsou levnější a daleko lépe provedené.

Když už jsme u těch tuzemských výrobců, musíme zmínit, že letos byl poprvé jeden z těch , kteří patří k významnějším, v předsálí haly A4 se svým poměrně pěkným a stylovým stánkem. Původně Šikulové dnes již Igra model nám určitě nedělali ostudu. Fotku stánku jsem použil ze stránek firmy Igra. Mě se žádná nepovedla.

Na stánku jsem objevil zajímavou novinku, o které jsem zatím nevěděl - socialistickou samoobsluhu. Bohužel jsem se tam dozvěděl i jednu špatnou zprávu pro TTčkaře. Baiky v TT nebudou ani letos. Firma to, ale vynahradí výrobou dvou kotlových vozů v tomto měřítku. Ty by měly být na trhu začátkem podzimu.

Na poněkud zmenšeném stánku firmy Preiser jsme potkali Angelu Merkelovou ve veliskoti G.

I tady bylo vidět jak se šetří. Nejen že byla expozice poloviční oproti minulým letům, ale i modelka sloužící k realizaci figurky výtvarníkem přímo na stánku byla letos o level níže než v předešlých letech.

Novinek nebylo také tolik. Ve velikosti H0 figurky 3 typů dělníků, maminky s kočárky, vybavení knihovny a jedni železničáři. V Géčku pak mimo jiné i holky ze zahrady. Naše modelka je ta v pravo :-)

U firem zabývajících se výrobou modelů lokomotiv a vagonků nebylo bohužel zatím z letošních novinek pro české sběratele nic k vidění. Ani Piko, Brawa, Tillig nebo Roco s Fleischmannem neměli zatím žádný mustr ve vitrínkách. Roco zasvětilo stánek podpoře technologie Z21 a její využití i pro autodráhy a propagaci dětských setů Next Generation, ke kterým by měl být prý již brzy i český software. Zaujala mě tam malá elektrická lokomotiva ve velikosti N od Fleischmanna, která přes svoji velikost asi 4 cm má být v DCC i se zvukem ?!?

Jak už jistě víte, poměrně hodně novinek má pro nás letos rodinná firma Brawa. Žádné hotové modely zatím vystaveny neměli, ale plošinový vůz by měl být už příští týden dostupný. Pivních vozů Pilsener se vyrobí málo, takže si raději objednejte předem, at se na Vás dostane.

Novinkou ze zákulisí je, že Brawa ukončila spolupráci s dodavatelm dekoderů ESU a od letošního roku už bude do svých modelů dávat pouze dekodery Doehler&Haas.

Když už jsme u těch pivních vozů. Na stánku firmy Heris se vždycky něco zajímavéého ukrývá. Tentokrát to byla dvojice vozů "Akcionářský pivovar" a "Krušovice", který můžete ještě živě vidět v Lužné u Rakovníka.

Na stánku firma Auhagen se každý rok představuje s jednou vitrínkou i firma PMT. Koncem roku by měla nabídnout model motorového vozu M140 o němž se můžete dočíst vše ve Světě železnic č. 49. Je to jediný exemplář kořistního německého vozu, který jezdil na naší trati. Jestli bude, ale letos opravdu na trhu je ve hvězdách. Mimochodem Hektora s pensylvánskými podvozky PMT nově slibuje na konec března, tak uvidíme.

Následující je asi jen pro vyvolené. Kovové modely firmy Micrometakit s jejich českou vitrínkou. V pozadí se skrývá "kafemlejnek". Mezi novinkami pro letošní rok, ale na webu výrobce uveden není.

Na závěr pár fotek ze stánku firmy Faller, který byl jako vždy nabitý diorámaty a předváděčkou digitálního car systemu, který měl být na trhu už před rokem a dodnes bohužel není.

Kuehnkapamolo
Kuehn na veletrhu byl. Mám od něho katalog.
Celkem 1 komentář, poslední 04.02.2015 21:37 Komentovat