Norimberský veletrh 2014

Norimberský veletrh 2014

Stejně jako každým rokem, přínášíme, alespoň povrchní pohled na dění nejdůležitějšího veletrhu železničních modelářů v Evropě - Norimberk 2014

Celkem vzato se nedá říci, že by jsme na veletrhu objevili nějakou nečekanou bombu, o které by se předem nevědělo. Rozložení stánků na výstavišti se trochu promíchalo oproti minulým letům. Znovu se objevil Guetzold a Märklin se mi zdá, zabral zase o něco větší plochu výstaviště.

První co nás zajímalo, byl už brzy očekáváný "čmelák" od firmy ROCO. Model byl oproti loňsku nastříkán zelenou barvou. Zřejmě je to stále ještě "handmuster". Schůdky v předu lokomotivy se zdají být trochu unavené :-)

Téměř jako každý rok byl celý stánek firem Roco a Fleischmann ve znamení nějaké zásadní události. Tentokrát to znamená jedno. Roco se zaměřuje na dětské modeláře a přišlo s něčím co by mohlo trumfnout Piko i Märklina - levný set pro děti. Na tom není ještě nic převratného, ale Roco pozvedlo ježdění mašinkou dokola na zábavnou hru.

Set s mašinkou na následujícím obrázku je trochu jiný než běžné sety. Bude obsahovat kolejový ovál se třemi senzory a samozřejmě napájecí trafo, ovšem bez regulátoru. Mašinka v sobě bude mít zabudovaný router a bude se ovládat přes mobil nebo tablet. V balení bude software, který Roco vydá i v češtině. Software bude vlastně taková hra, která bude malému mašinfírovi dávat úkoly typu odkud kam má dojet a v jakém časovém limitu. Ten croisant na kolejišti znamená Paříž :-) Cena setu by měla být kolem 2000 Kč.

Na dalším obrázku je vidět náhled na tablet s hracím softwarem. Mašinka bude zřejmě projíždět i přes Jurský park.

Další, cenově zajímavou novinkou bude set s vlakem ICE se zabudovanou kamerou, který lze použít pro spojení se centrálou Z21. Jeho cena bude prý nízká jako kvalita fotografie :-).

Spoustu zajímavých novinek nabídl stánek firmy Noch. Jejich v loni avizovaný vykřičený dům se sice zatím na trh nedostal, ale letos už prezentují další multimediální novinku - koncert skupiny s barevnou hudbou. Ta bliká do rytmu skladby, kterou si do zařízení nahrajete. Figurky se ovšem nepohybují.

Partnerská firma Nocha - Woodland Scenics nabídla další varianty patinovacího fixu. Jedna ja bílá a perfektně se s ní dá malovat vodorovné značení na silnice. Nejvíce mě, ale zaujal nový materiál na tvorbu terénů a skal. Je to taková hmota pevnějšího alobalu potažená chlupatou bílou vrstvou. Skvěle se tvaruje a tvar drží. Může se na nanášet prakticky vše od trávy až po odlitky skalních bloků.

Za zmínku stají i nový layout kolejiště ve velikost N. Není příliš veliký, ale perfektně uspořádaný. Hned jsme jich pár objednali na sklad stejně jako následují set vinohradu a stavbiček ve velikosti H0.

Noch inovoval i tvorbu vodních ploch pomocí granulí ohřívaných v troubě. Teď jsou už dodávány přímo v misce, ze které můžete lít vodu rovnou do kolejiště. Taková redukovaná kulajda, ale pozor, bude to horké :-)

Jak už asi víte, firma Vollmer se rozhodla ukončit v polovině tohoto roku definitvně výrobu. Přesto na veletrhu ještě prezentovala svoje novinky. Jak jsem slíbil, přetlumočím zde informace, které jsem získal od paní Vollmerové. Byl to poněkud smutný rozhovor s touto velice solidní dámou.

Ujistila mne, že firma pojede do uzavření na plný výkon a všechny dosud nedodané věci se ještě vyrobí, aby se uspokojili i starší objednávky, které doposud čekají na vyřízení. Během zimy a jara se bude normálně vyrábět, novinky budou uvedeny na trh někdy v dubnu 2014. Svým oznámení o ukončení výroby firma způsobila poprask mezi zákazníky a objem objednávek najednou prudce stoupl. Na jejím rozhodnutí firmu uzavřít to však samozřejmě nic nemění. Vollmer je v jednání s několika potenciálními zájemci o jejich formy, takže je možné, že ve výrobě bude někdo pokračovat.

Itaská firma A.C.M.E. si velice pochvalovala prodej českých a slovenských modelů a na tento rok přiravuje další vaianty lokomotiv 150 a 151. Několik nových osobních vozů a další plošinových s kontejnery. Vše dáme co nejdříve i s termíny do e-shopu.

U Preisera byla letos jedna nová figurka ve velikosti 1:1 a mluvila dokonce česky :-)

Celkem 0 komentářů Komentovat
aktuálně
je pro vás připraveno 27393 položek,
z toho 4851 položek
je skladem
(od 82 výrobců)
novinky
slevy / akce