Norimberk 2013

Postřehy z právě probíhajícího veletrhu hraček a hlavně modelů

Jako každý rok jsme i letos navštívili norimberský veletrh a přinášíme několik zajímavých dojmů a postřehů ze stánků výrobců modelové železnice. Letos se poprvé trochu promíchala místa jednotlivých vystavovatelů, ale jinak zůstalo vše při starém.

Stánek italské firmy A.C.M.E. byl hned vedle vchodu. Tahle krasavice, na kterou mnoho českých sběratelů a modelářů čeká, byla ale ještě bez barevného kabátu. Stejně jako"čmelák" od firmy Roco, který se objevil na stánku Roco/Fleischmann jako první závdavek ...

Termín výroby původně určený na konec tohoto roku se pravděpodobně kvůli velkému boomu "čmeláků" pro náš trh, razantně zkrátí.


Další naháček byl vydět na stánku firmy Brawa, která se po úspěchu s lokomotivou 422 začala konečně orientovat i na náš trh. Model motorové soupravy M262 by měl být vyroben na podzim tohot roku.

Následující odlitek Regio Shuttlu, který byl k vidění na stánku firmy Kuehn se od lonska bohužel nezměnil :-(

Tady už je, ale žhavá realita. Hotový model lokomotivy 413.073, která bude distribuována výrobcem v následujícím týdnu v analogové i zvukové digi verzi.

a trochu více zblízka

Ovšem to není všechno. Na stánku firmy Micrometakit jsme objevili dva připravované tuzemské modely. Zajímavější verze již dostupného modelu lokomotivy řady 524 v provedení třetí epochy. ..

... ale copak se nám to tam skrývá za ní ?

Dlouho nebylo nic, potom je najednou více brejlovců než si kdo uměl představit. Pak se zas někdo kasá, že udělá "Bardotku" a bác, jinej ho předběhne. A "Bardotek" jsou tu mraky. Další přijde na řadu "čmelák". Už tď to vypadá, že jich letos bude poletovat po našich kolejištích více než dost.

Jo, jo "ušatá" je krásná, ale bude asi trochu dražší. Po Albatros modelu, který má již půlroční zpoždění se najednou objevuje lokomotiva řady 464 i v nabídce německé firmy Micrometakit. Tady, ale bohužel neplatí úměra, že model vyráběný ve větší sérii bude i levnější. Cenu od Micrometakitu odhaduji tak na 1500 EUR, ale rád bych se mýlil.

Stejně jako vloni byl celý stánek firmy Roco a Fleischmann zaměřen na jediné - Z21

Hostesky v nádražáckých čepicích s nápisy Z21 zaplňovaly prázdná místa po vitrínách s novinkymi modelů. Od loňska se ohledně Z21 změnilo hlavně to, že původní nápad na prodej minikamer určných, aby v lokomotivách snímali cestu před sebou a promítali ji do oken zvolené lokomotivy na tabletu se Z-dvacet jedničkou, nebudou se tyto kamery prodávat samostatně, ale ve čtřech typech lokomotiv, kdy již budou nainstalovány. Dát správně minikameru do jakékoliv lokomotivy je totiž nadmíru složité.

Pohled na plátnou, kde se promítala krajinka viděná z přeních oken jedoucího modelu však zaujala i část naší výpravy, která se běžně o mašinky nezajímá :-)

Když opustíme svět lokomotiv a vydáme se do světa krajinek a stavbiček, které ke kolejišti patří, musíme určitě začít u firmy Noch. Letos nás na jejich stánku na první pohled zaujal velký "bordel" s blikajícími světly a tanečnicemi otáčejícími se kolem tyče.

Další světýlka se objevila v malé vitrýnce plné figurek, které měly v rukách lucerničky nebo seděly na osvětlených motocyklech a kolech. Letos jeden z velkých hitů firmy Noch.

Naše modelářská srdce, ale zaplesala, když jsme objevili na stánku Nocha zdánlivě neviditelnou maličkost. Fixu v rezavé a hnědé barvě určenou k patinování kolejí od firmy Woodland Scenics.

Noch se také letos snaží rozvinout možnosti modelaření zimních krajinek, Nová řada Grassmasteru 2.0 umožnujě s dvakrát větším napětím než předchozí, syspat i statický sníh ....

... takhle to nevypadá špatně

Faller byl leto hodně zaměřený na zvukové moduly pro kolejiště a samozřejmě na propagaci digitálního systému pro Car System.

Jedinou významnější novinkou firmy Heki je bezesporu to čemu u nás říkáme naturex :-) Foliáž na výrobu stromků, keříků a pnoucích se rostlin ve všech možných barvách.

Nejvíce se, ale zase fotilo u Busche. Spousta nových drobností a serepetiček, která si na kolejiště nebo diorámko každý rád přidá .....

Návštěvu Norimberku zakončíme jako vždy na stánku u výrobce modelů lidí, firmy Preiser.

První model, který nás zaujal byl hned na začátku ....

... další už stály nehybně ve vitrínkách

Tvůrci mysleli i na nás co nemůžeme večer usnout

Zkuste je spočítat :-)

 

Celkem 0 komentářů Komentovat
aktuálně
je pro vás připraveno 27393 položek,
z toho 4851 položek
je skladem
(od 82 výrobců)
novinky
slevy / akce