34. Týden - Novinky ze světa modelové železnice

Aktualizace 24.8.2012

Piko - S novinkami na měsíc září přišla od firmy Piko i jedna neohlášená, zajímavá pro naše modeláře a sběratele. Limitovaná série vozu Vtp ve velikosti H0 pro třetí a čtvrtou epochu.

 

Milan Ferdián je jméno železničním modelářům velmi dobře známé. Tento odborník se již několik desetiletí specializuje na oblast geometrie modelového kolejiva, současně disponuje rozsáhlými znalostmi i vlastní databází železničních stanic na celé síti bývalých ČSD. Díky tomu, ale také díky své bohaté fantazii prodchnuté romantickou duší je schopen profesionálním způsobem navrhovat kolejiště, která nejsou jen bezduchými „vlakodromy“, ale z Milanova pera vycházejí jedinečné plány s typicky českou či slovenskou tematikou, jež vždy nabízejí zajímavý a hlavně smysluplný provoz.

Fronta zájemců o projekt od Milana Ferdiána je dlouhá a čekací doba jakbysmet. Proto všichni modeláři uvítali, když se Milan v roce 2010 rozhodl některé své plány publikovat v knize Plány kolejišť, jejíž celý náklad byl v krátké době beznadějně rozebrán. I to je potvrzením oblíbenosti tvorby autora.

Tato kniha, která je volně navazujícím druhým dílem Plánů kolejišť, nese podtitul Segmentová kolejiště. Je totiž z velké části věnována kolejištím, která se skládají z několika samostatných dílů neboli segmentů. Díky tomu je lze snadno demontovat a skladovat v prostorách, které nedisponují samostatnou místností pro vlastní stabilně umístěné kolejiště. Velmi vítaným zpestřením obsahu knihy pak jistě bude fakt, že u řady kolejišť se autor věnuje také způsobu jejich uložení v obytném prostoru, což ještě zvyšuje užitnou hodnotu takových plánů.

Soubor je vedle segmentových kolejišť doplněn také o plány tzv. dětských kolejišť pro začátečníky a v závěru samozřejmě nechybí několik plánků rozsáhlejších. Celkově přináší publikace padesát zajímavých projektů obsahujících detailní výkresy doplněné popisem provozu i atmosféry příslušného kolejiště.

 

MTBBUS -Česká firma MTBBUS vydala další mutaci "Bardotky", tentokrát v červěné bravě se žlutým pruhem - ČD. Stejný model by v říjnu měl vyjít konečně i od firmy Roco, tak bude co porovnávat :-)

Méně příjemná zpráva od MTB je, že končí s prodejem návěstidel a elektroniky přes prodejce a dále bude v jejich výrobě a prodeji pokračovat z důvodu vysokých výrobních nákladů sama.

Tillig - Tillig dnes zvěřejnil novinky pro podzim 2012 ve velikosti H0 a TT. Z českých novinek jsou v TT dva vozy Salp/Px ložené obrněnými vozy BMP-1 a chladírenský vůz v barvách ČD cargo. Celé novinkové sešity jsou ke stažení na konci této stránky.

Celkem 0 komentářů Komentovat