Veletrh v Norimberku 2012

První postřehy z nejdůležitější roční akce výrobců a prodejců železničních modelů v Evropě.

Tak jako každý rok, navštívili jsme norimberský veletrh už ve čtvrtek 2.2. a jako vždy natěšeni na nějaké překvapení, o kterém jsme předem nevěděli.

Objevili jsme ho nečekaně na stánku firem Roco a Fleischmann, který letos došel dost výrazných změn a místo krásných kolejišť a vitrínek s novými modely se uprostřed vyjímal prostý kolejový okruh se dvěma modely, dokola umístěnými tablety a na podstavci nová centrála Z21


Popisovat technické detaily si zatím netroufnu, ale asi to nejdůležitější je, že je možno spojit ji přes Bluetooth s tabletem, dotakovými ipody a Androidem neba Aplem. Modely lze ovládat rovnou z kabiny příslušného typu lokomotivy ( v tuto chvlí je k dispozice jeden diesel, jedna elektrika a dokonce kabina parní lokomotivy ) nabo přes intuitivné rozhraní s grafikými symboly. Roco plánuje výrobu minikamer do lokomotiv, takže můžete přímo na tabletu vidět při pohledu z okna jízdu vlastního modelu po vašem kolejišti.

Pan Pokorný z firmy Roco rád všechny zájemce seznámi s jejími výhodami na digitálním víkendu, který plánujeme na letošní léto na naší prodejně v Kladně :-)

Centrála Z21 má nově zabudovány veškeré zpětné vazby k lokomotivám i výhybkám. Umožňuje přidávat do lokomotivy zvuky, takže si do ní můžete jednoduše nahrát hlášení z jakéhokoli nádraží.

Její cena bude necelých 400 EUR a k dodání by měla být v polovině tohoto roku.

Jak už začíná být "přebrejlovcováno" bude brzy pravděpodobně i "přebardotkováno". Roco svoje modely už ve finální úpravě na veletrhu předvedlo, ale dodací termín se zase pravděpodobně trochu vzdálil. Poslední informace byla, že H0 Bardotky budou do konce tohoto roku.

Následují foto je však v jiném modelovém měřítku. Na stánku firmy Kuehn jsme objevily kastli připravované zamračené ve velikosti TT. Vedle ní je vidět odlitek modelu RgioShutle, na který se také příští rok můžeme těšit.


Pokud se dnes vydaří jednání firmy Herpa se Škodovkou, můžeme se už v březnu těšit na tři barevné varianty vozu Škoda MB 1000 ve velikosti H0 a jak jsme nově na veletrhu zjistili, nepřijdou na ocet ani TTčkáři. Herpa připravuje na léto dvě barvy tisícovky v měřítku 1.120 a k tomu dvě barevné verze Gazu.

Nejhezčí dioramata a nejvíc novinek má vždycky Noch. Model katru, nejen že cukavě pohybuje pojezdem s kládami, ale vydává i odpovídající zvuky pily. Tady v levnějším provedení ...

... a tady pro náročnější modeláře

Letos můžeme od Nocha čekat kromě nových figurek, stromečků, jedné nové zříceniny, která sice moc česky nevypadá, ale určitě se dá lehce upravit,

mnoho nových dopňků vyráběných laserovou technologiíí



Kromě Nocha prezentovali spoustu novinek i firmy Faller, Vollmer, Preiser, Viessmann nebo Bush


Kromě toho všeho jsme na veletrhu potkali také českého zástupce, který vyrábí modely v TT, firmu Bubi Model. Vystavovali hotové modely Slovenské strely, kafemlejnku, věžáku a další ...

a od sousedů tam byly tanečnice z Lúčnice :-) nebo byly z Ria ?

 

Celkem 0 komentářů Komentovat